Alpha Kisa winnaar Salverda Berkumloop

| 06-09-2016

Alpha Kisa is dinsdagavond winnaar geworden van de 26ste editie van de Salverda Berkumloop. De Keniaanse atleet liep de 10 kilometer in een tijd van 30:35 en bleef daarmee landgenoot Moses Yator nipt voor. Yator hoefde slechts drie seconden toe te geven op zijn concurrent en finishte in een nettotijd van 30:38. Arne Mulder maakte het podium compleet. De Zwollenaar liep een tijd van 32 minuten en 34 seconden.

Voor Arne Mulder was de Berkumloop zijn eerste wedstrijd sinds zijn geslaagde optreden in juni op het NK 5.000 meter. Vervolgens ging hij op vakantie naar Griekenland, maar na die onderbreking was Mulder verre van fit. Uit bloedonderzoek bleek dat hij te weinig witte bloedlichaampjes in zijn bloed had, met als gevolg een mindere periode voor de Zwollenaar. “Ik heb inderdaad sinds juni wat minder getraind. Eigenlijk ben ik nu net weer een week lekker in training, maar het ging lekker. Ik ben onbevangen van start gegaan. Het eerste stuk ben ik nog met de Kenianen meegegaan. Toen heb ik een paar keer aangegeven dat ze iets rustiger aan konden doen, waardoor ik nog een stuk samen met ze kon lopen. En daarna heb ik gewoon mijn eigen ding gedaan. Lekker gelopen, een mooie rentree”, aldus de nummer drie van de 10 kilometer.

Een paar minuten na Arne Mulder kwam BB-loper Henk Smalbrugge over de streep. De atleet uit Hasselt werd met een tijd van 35 minuten en 26 seconden vijfde. “Vanwege klachten aan mijn lies heb ik getwijfeld om vanavond mee te doen, maar ik ben uiteindelijk toch gegaan. De Berkumloop is gewoon een fantastische loop, met een mooi parcours en overal mensen langs de kant”, stelt Smalbrugge, die de afgelopen periode meerdere keren op de fiets heeft gezeten om zijn lies zo min mogelijk te belasten. Tijdens de Berkumloop speelde zijn kwetsuur hem echter geen parten. “Nee, dat ging goed. Ik ben ook niet volle bak gegaan. De tijd is niet geweldig, maar dat mag de pret niet drukken”, aldus de 43-jarige BB-loper, die eind oktober nog graag wil deelnemen aan de Diepe Hel Holterbergloop en vervolgens van plan is om zijn lichaam rust te geven. “Ik heb altijd gezegd dat ik tot mijn 45ste dit soort wedstrijden van 5 en 10 kilometer blijf lopen. Er gaat veel tijd in het trainen zitten. Een voorbereiding op een marathon is wat dat betreft veel minder tijdrovend.”

Bij de dames wist Tabitha Gichia als eerste over de meet te komen. De Keniaanse won in 33 minuten en 56 seconden. De Zwolse Tess Boekema kwam zo’n vijf minuten later dan de winnares over de streep. De BB-loopster liep naar een tijd van 38:42 en werd daarmee tweede. Maureen Houtman uit Heerde maakte het podium compleet. Zij finishte na iets meer dan 43 minuten.

Deel deze pagina: