Berkumloop met vier Keniaanse topatleten

| 19-08-2014

De 24ste editie van de Salverda Berkumloop kent dinsdag 26 augustus een sterk deelnemersveld. Bij de mannen gaan op de 10 kilometer de Keniaanse atleten Nicholas Togom en Emmanuel Oliaulo van start als de grote favorieten. Bij de dames zijn Alicent Rutto en Rose Kosgei de grootste kanshebster voor de zege. Naast deze vier Kenianen verschijnen er ook weer de nodige regionale topatleten aan de start.

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. In 2006 verbeterde de Keniaanse topper Flomena Chepchirchir met 32:57 het parcoursrecord bij de dames.

De grote vraag is nu of Nicholas Togom en Emmanuel Oliaulo het parcoursrecord uit 2003 kunnen aanvallen. “Nicholas Togom won in april van dit jaar de 10 kilometer in Hilversum in een tijd van 28 minuten en 37 seconden. En zijn persoonlijk record op deze afstand staat op 28:14”, vertelt atletenmanager Gerard van de Veen, die met Emmanuel Oliaulo nog een ijzer in het vuur heeft. Oliaulo won dit jaar de Klap tot Klaploop. Voor de 10 kilometer in Stadskanaal had hij slechts 28 minuten en 57 seconden nodig. Een jaar eerder liep de 21-jarige Keniaan in het Duitse Würzburg zijn PR: 27:58. Van de twee Keniaanse dames is minder bekend. Alicent Rutto loopt dit jaar voor het eerst in Europa. En Rose Kosgei, die anderhalf jaar geleden moeder is geworden, werkt hard om weer op haar niveau te komen van voor de bevalling. Ze liep de 10 kilometer al eens in 33:08.

Naast de vier Kenianen verschijnt ook Zwollenaar René Poppe op de langste afstand aan het vertrek in Berkum. De atleet van AV Salland was vorig jaar met een tijd van 35 minuten en 17 seconden de snelste 40-plusser. Verder is de snelste 50-plusser van 2013, Tjibbe de Vries, ook dit jaar van de partij. En dat geldt eveneens voor de winnaars van de 5 kilometer. BB-loper Arne Mulder zette vorig jaar op de 5 kilometer met een tijd van 15 minuten en 56 seconden een nieuw parcoursrecord op de klokken. Bij de dames zegevierde Hellen de Vries, die sinds kort ook uitkomt voor de BB-lopers, in 19:05 en is tijdens de 24ste editie van de Berkumloop wederom de grote favoriet op de 5 kilometer. De Zwolse heeft inmiddels een prachtige palmares opgebouwd met tal van overwinningen in de regionale hardloopwedstrijden.

Net als andere jaren loopt elke hardloper de Salverda Berkumloop ook weer voor een goed doel. Bij de inschrijving konden de deelnemers kiezen of een groot deel van hun inschrijfgeld bestemd is voor VG Sport Zwolle, de Monicares Foundation of Stichting Hospice Zwolle. De drie goede doelen ontvangen vlak voor de start van de Berkumloop uit handen van Teun Bouwhuis een mooie cheque. Het startschot wordt dinsdag 26 augustus om 19.00 uur gegeven.

Deel deze pagina: