Berkumloop verwelkomt winnaars vorig jaar

| 07-09-2018

Ezra Kering en Tabita Gichia staan aankomende dinsdag aan de start van de 28ste Salverda Berkumloop. De Kenianen wonnen vorig jaar de wedstrijd bij respectievelijk de heren en de dames en gaan hun titel verdedigen. Voorzitter Rutger Blankvoort is er klaar voor. “We gaan er weer voor.”

Het is zo ongeveer een vast gegeven. Als de inschrijving van de Berkumloop begint, is de deelnemerslimiet een aantal uur later al bereikt. Het deelnemersveld loopt altijd vrij snel vol en daaruit blijkt dat de loop in de smaak valt. Zo ook dit jaar, want inschrijven was binnen een dag niet meer mogelijk. “Het is ook een traditie”, duidt Blankvoort. “Deze loop is aan het begin van de Oranjeweek in Berkum en dat is al heel lang zo. Ik ging donderdagavond nog even helpen met het inpakken van de startnummers en chips en dan zie je veel namen uit de wijk voorbij komen. Die lopen mee en dat is hartstikke mooi. Het laat de populariteit zien.”

Inmiddels weten ook de snelle atleten de weg naar Berkum te vinden. Dit jaar zijn onder andere de Kenianen Ezra Kering en Tabita Gichia van de partij, die tijdens de vorige editie de snelsten waren. Gichia liep bij de dames zelfs een parcoursrecord van 32 minuten en 44 seconden. Voor wat betreft de regionale troeven krijgt de vijf kilometer bij de vrouwen in ieder geval een nieuwe winnares, aangezien Hellen Berger-De Vries haar titel niet gaat verdedigen. Ze won al negen keer. “Die doet mee op de tien kilometer, waarom weet ik niet”, zegt Blankvoort.

Korpershoek geeft startschot
Ook de 28ste Salverda Berkumloop staat weer in het teken van drie goede doelen. Met het deelnemen aan het evenement halen de atleten geld op voor het Ronald McDonald Huis Zwolle, PEC Zwolle United en de Wijkvereniging Berkum. In het kader daarvan wordt het startschot gegeven door de negenjarige Jort Korpershoek. “Jort lag zes jaar geleden een periode van negen maanden in het ziekenhuis en heeft toen gebruikgemaakt van het Ronald McDonald Huis. Hij gaat zich bemoeien met het startschot”, weet Blankvoort, die zin heeft in de komende editie. “De puntjes worden op de i gezet, de weersvoorspellingen zijn goed… Het ziet er goed uit.”

Deel deze pagina: