Borgmeijer tipt De Vries en Joep Emmen

| 03-09-2016

Traditioneel is de 10 kilometer van de Salverda Berkumloop een gevecht tussen de aanwezige Kenianen. Op de 5 kilometer is er echter ruimte voor de regionale topatleten. Zo won Hellen de Vries zeven keer achter elkaar deze afstand en kwam ook Arne Mulder al meerdere malen als eerste over de meet. Voor de 26ste editie op dinsdag 6 september heeft speaker Henk Borgmeijer zijn lijstje met favorieten al klaar.

Borgmeijer was er alle edities bij. Arne Mulder die een parcoursrecord liep, de zeven overwinningen van De Vries, allemaal werden ze door de ervaren speaker van commentaar voorzien. Hij heeft dus ook recht van spreken. Op de vraag wie er dinsdag favoriet zijn op de 5 kilometer, lepelt Borgmeijer zo een heel lijstje aan namen op. “Kijk, die 10 kilometer is voor één van de Kenianen, dat is duidelijk toch? Maar op de 5 kilometer gaat één van de regionale toppers winnen. Bij de dames is er natuurlijk Hellen de Vries, die al zeven keer won. Daarnaast is Julia Eisen een gevaarlijke outsider, die werd vorig jaar al vierde. En natuurlijk Tess Boekema, die over komt van de 10 kilometer. Dat is ook een meisje voor het podium hoor”, beschouwt Borgmeijer voor.

Bij de heren wordt het ook een interessante strijd, al heeft de speaker van dienst wel een duidelijke favoriet. Parcoursrecordhouder Arne Mulder doet dit jaar mee aan de 10 kilometer en dus ligt de weg open voor Joep Emmen. “Kort achter hem zit nog wel Mark Hakbijl en zijn tijden van de laatste periode zijn goed. Hij is dus in vorm.” Het lijstje met outsiders heeft een aardige lengte. “Ben van Boven van PEC 1910 kan nog wel eens verrassen en ook Simon Vos is een outsider. Daarnaast hebben we ook nog Luca Poppe en dat mannetje van PEC… Joël Plantinga. Het wordt heel interessant, met lopers die het beste in zichzelf naar boven gaan halen. Dat vind ik ook zo mooi aan de sport. Snel, langzaam, niemand krijgt het cadeau.”

Bij zo’n beetje ieder evenement in de regio is Borgmeijer deze dagen wel te vinden. Hij komt ook graag naar Berkum. “Anders zou ik het niet meer doen. Maar in Berkum kom ik altijd heel erg graag. Het is strak georganiseerd, de sfeer is lekker en het publiek is goed. Ik denk dat tachtig of negentig procent van de inwoners van Berkum er dinsdag wel staat. Ik heb nog nooit een wanklank gehoord”, roemt Borgmeijer, die enthousiast verder blijft praten. Zoals een speaker dat altijd doet. Ook dinsdag weer. “Ik kom altijd met een lekker gevoel naar Berkum en ga ook altijd met een lekker gevoel weer naar huis. Nu ga ik alleen even verder met voorbereiden. Zaterdag doe ik eerst nog even Dalfsen.”

Deel deze pagina: