Column: ‘Nieuw record voor Berkumloop’

| 23-08-2013

De Salverda Berkumloop vindt dinsdag alweer voor de 23ste keer plaats. Op het Halve Marathon Festival na, misschien wel het mooiste loopfestijn in Zwolle. Sorry Stadshagen en Zwolle-Zuid. Als Berkumer ben ik natuurlijk wel bevooroordeeld, ik geef het toe. Een pietsje chauvinisme is ook mij niet vreemd.

Het fraaie parcours loopt bijna door mijn achtertuin. Bovendien realiseerde ik ooit, ik meen in 1993, op de 10 kilometer een ‘toptijd’ van 47 minuten en 32 seconden. Een persoonlijk record dat ik hoogstwaarschijnlijk nooit meer uit de boeken zal lopen. Uiteraard kende de Salverda Berkumloop veel mooiere sportmomenten in al die jaren. Een hilarisch voorval tijdens een editie rond de eeuwwisseling staat mij echter nog het meest bij. Ik was als radioverslaggever, samen met collega-commentator Jurry, namens het toenmalige Omroep Zwolle present en had toestemming om vanuit een reportagebus live verslag van het loopfestijn te verzorgen. Met open achterklep en gezeten op tuinstoelen zouden we ‘voor de muziek uitrijden’. Met chauffeur Hans was afgesproken dat de snelheid zou worden opgevoerd, mocht het selecte groepje favorieten, meestal van Keniaanse signatuur, te hard gaan.

Een ferme klap op het afgescheiden deel van de rijcabine zou moeten volstaan voor een tandje erbij. Stom genoeg hielden we geen rekening met een handjevol deelnemende wheelers, die direct na de start met een angstaanjagende snelheid de omroepbus naderden. Het bronzen stemgeluid van speaker Henk Borgmeijer reikte ver door de speakers, waardoor het gebons op de carrosserie niet de gewenste snelheidsverhoging opleverde. Toen de karretjes van het mini contingent rolstoelers bijna aan de achterbumper kleefden, reageerde de chauffeur eindelijk op onze klopsignalen. Een ferme dot gas was daarna goed voor een hachelijk moment. Het scheelde niets of we kieperden met stoelen en al uit het busje. Het zou ongetwijfeld een vroegtijdig einde hebben betekend van de sportieve inbreng van de sporters met een beperking.

Wheelers doen niet meer mee, en het toch altijd al bescheiden aantal Afrikaanse atleten is sterk gereduceerd. Startgelden zijn ingewisseld voor de goede doelen. Het in 2003 gevestigde parcoursrecord door Richard Yatich (28:17 minuten) zal wel nooit meer worden verbeterd. Maar de Salverda Berkumloop is populairder dan ooit. In ruim één uur was het spektakel met 1.500 deelnemers volledig volgeboekt. Een nieuw record dat staat!

Harry Bouwhuis

Harry Bouwhuis, in Zwolle vooral bekend als sportjournalist van weekblad De Swollenaer, was jarenlang radio- en TV-sportverslaggever bij lokale en regionale omroepen. In 2006 maakte hij voor Omroep Zwolle samen met journalist Michiel van de Peppel de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd, een halve eeuw betaald voetbal in Zwolle’. In 2008 schreef hij het boek ‘Portretten van Zwolle-spelers door de jaren heen’. En in 2011 stelde Harry Bouwhuis, met Roel van ’t Oever, het jubileumboek ‘Berkum, de groei van de dorpsclub’ samen. Momenteel is hij als freelance sportjournalist werkzaam voor onder meer De Swollenaer en De Stentor. Voor Sportief Zwolle zal Bouwhuis vanaf nu tweewekelijks een column verzorgen.

Deel deze pagina: