Dick Heidenrijk schiet Berkumlopers weg

| 31-08-2012

“Het is even de vraag hoe het dit jaar precies allemaal gaat, maar een startschot geven moet zeker lukken”, stelt Dick Heidenrijk, die dinsdag 11 september de deelnemers van de 22ste Salverda Berkumloop wegschiet. De inmiddels 79-jarige Heidenrijk, één van de oprichters van de loop door Berkum, zorgde altijd voor het uitzetten van het parcours en de start- en finishstreep. Door gezondheidsredenen wordt dat wat lastig, al heeft hij het nog niet uit zijn hoofd gezet.

“Ik mag geen auto meer rijden, maar als iemand mij naar Berkum brengt dan ga ik toch proberen de lijnen te trekken. Met een pot verf en een paar spuitbussen is dat niet zo moeilijk. Het parcours uitzetten wordt een ander verhaal”, vertelt Heidenrijk, die al jarenlang actief is voor de Zwolse atletiekvereniging PEC 1910. “Mijn zoon Hjalmar werd op jonge leeftijd lid en zodoende ben ik er ingerold. Wij gingen vaak kijken en op een gegeven moment vroegen ze mij jurylid te worden en later ben ik wedstrijdleider geworden.” Door zijn actieve rol bij PEC 1910 kwam Heidenrijk ook in aanraking met de Berkumloop. “PEC werd door Teun Bouwhuis benaderd en zodoende zijn een paar mensen van de vereniging en mijn persoontje betrokken geraakt bij de organisatie.”

Dick Heidenrijk weet nog goed hoe de eerste editie verliep. “Dat was op 28 augustus 1991. Ook toen werd er al 5 en 10 kilometer gelopen, met daarvoor een estafetteloop voor de jeugd. Het parcours liep iets anders dan tegenwoordig, maar het blijft een heel leuk parcours door de wijk”, zegt Heidenrijk, die het parcours altijd uitzette met een loopwiel. “Ik weet nog wel dat het loopwiel van PEC een keer kapot was en toen heb ik zo’n ding van de IJsselcentrale gebruikt. Achteraf bleek dat ze geen tien, maar elf kilometer hadden gelopen. Verder zal ik ook nooit vergeten dat er zo’n tien jaar geleden opnieuw gestart moest worden. Er was ergens een hek weggezet, waardoor die razendsnelle lopers de verkeerde kant op gingen. Op dat moment zeer vervelend, maar achteraf kunnen we er om lachen”, aldus Heidenrijk, die uitkijkt naar 11 september. “De Salverda Berkumloop blijft vreselijk leuk.”

Deel deze pagina: