Emmen en De Vries winnen op 5 kilometer

| 06-09-2016

De BB-lopers Joep Emmen en Hellen de Vries hebben dinsdagavond de 5 kilometer van de 26ste Salverda Berkumloop op hun naam gezet. Joep Emmen bleef met een tijd van 16 minuten en 15 seconden slechts 22 seconden verwijderd van het parcoursrecord van Arne Mulder (15:53), die deze editie van de Berkumloop in actie kwam op de 10 kilometer. Hellen de Vries zegevierde bij de dames en deed dat in een tijd van 18 minuten en 16 seconden.

Om de overwinning op de kortste afstand van de 26ste Salverda Berkumloop veilig te stellen moest Joep Emmen alles uit de kast halen. Zijn clubgenoten Mark Hakbijl en Willard Bredewold bleven - net als vorig jaar - op korte afstand volgen. Hakbijl finishte uiteindelijk in 17:03, terwijl Bredewold de klok stil liet staan op 17:06. “Het was bikkelen”, reageert winnaar Joep Emmen, die na het startschot het eerste stukje in het kielzog van de Keniaanse - actief op de 10 kilometer - mee ging. “Dat vind ik wel mooi. Je weet dat je dat later tijdens de wedstrijd moet bekopen, maar ik kon redelijk doortrekken.” Over zijn tijd was Emmen ook te spreken, al had er misschien wel meer in gezeten. “De tijd is prima. Als ik echt beter wil lopen, dan moet ik niet achter die Kenianen aan gaan. Dat is natuurlijk gekkenwerk, maar wel mooi.”

Bij de dames ging de overwinning op de 5 kilometer naar BB-loopster Hellen de Vries. Zij zegevierde in Berkum voor de achtste keer in negen jaar tijd. Vorig jaar ontbrak zij nog en profiteerde Lieve Tollet optimaal. Dit keer bleek De Vries in een tijd van 18 minuten en 16 seconden opnieuw de snelste en was daar na afloop zeer blij mee. “Jammer dat ik mijn parcoursrecord niet heb verbroken, maar ik ben tevreden. Zeker met deze temperatuur, want ik ging behoorlijk kapot onderweg. Het was erg warm om te lopen”, stelt de winnares uit Zwolle. Achter Hellen de Vries kwamen Lieve Tollet (19:14) en Danique Bosgoed (20:48) respectievelijk als tweede en derde over de streep.

Deel deze pagina: