Geen weergave mogelijk voor deze kloon, origineel ontbreekt.

Oliaulo wint 24ste Salverda Berkumloop

| 26-08-2014

Emmanuel Oliaulo is dinsdagavond winnaar geworden van de 24ste editie van de Salverda Berkumloop. De Keniaanse atleet liep de 10 kilometer in een tijd van 30:35 en bleef daarmee landgenoot Nicholas Togom nipt voor. Togom finishte ook in een nettotijd van 30:35, maar moest een kleine meter toegeven op zijn concurrent. BB-loper Henk Smalbrugge werd de beste Nederlander. “Een heerlijke, relaxte race”, reageert hij na afloop.

Het gevecht om het gouden eremetaal was dinsdag zenuwslopend. Terwijl de recreatieve lopers van de 5 kilometer nog over de streep kwamen, vochten Oliaulo en Togom om de zege op de 10. Uiteindelijk had eerstgenoemde nog net iets meer kracht in de benen, waardoor hij met de overwinning aan de haal ging. Achter de twee Kenianen vond Henk Smalbrugge zichzelf terug op een derde positie. De BB-loper uit Hasselt is net terug van een heupblessure, maar daar was in Berkum niets van te merken. “Het had misschien nog wel harder gekund”, zegt hij. “Maar ik kwam wat vroeg alleen te zitten en dat was niet ideaal. Toch heb ik lekker gelopen en ook nog eens pijnvrij. Dat was voor mij belangrijk.”

Smalbrugge genoot niet alleen van zijn prestatie en zijn pijnvrije loop, maar ook van de sfeer. Er stond enorm veel publiek langs het parcours en dat kreeg de atleet maar wat graag mee. “Het is fantastisch om hier te lopen. Zelfs bij de spoorlijn stond het nog rijen dik en moedigde het publiek ons aan. Geweldig.” Onder de deelnemers bevonden zich onder andere ook Erben Wennemars en PEC Zwolle-technis directeur Gerard Nijkamp. Wennemars zat na afloop van de 10 kilometer helemaal stuk. “Een tien kilometer is zo moeilijk in te delen en daardoor was ik ook zo kapot. Maar ik heb er wel van genoten. De Salverda Berkumloop is een begrip en dan wil ik maar wat graag lopen”, stelt de voormalig topschaatser na afloop. Hij liep naar een tijd van 36:17.

Rutto wint bij de dames
Bij de dames kwam Alicent Rutto als eerste over de meet. De Keniaanse volgde het voorbeeld van haar mannelijke landgenoten en liet de rest van het deelnemersveld ver achter zich. Rutto won in 35 minuten en 9 seconden, terwijl de Zwolse Tess Boekema vier minuten later over de streep kwam. De BB-loopster werd tweede en liep naar een tijd van 39:13. Clubgenote Marlies Groenewold maakte met een tijd van 41:20 het vrouwenpodium compleet.

Deel deze pagina: