Geen weergave mogelijk voor deze kloon, origineel ontbreekt.

Salverda Berkumloop is prooi voor Kering

| 12-09-2017

Ezra Kering is dinsdagavond winnaar geworden van de 27ste editie van de Salverda Berkumloop. De Keniaan snelde op de 10 kilometer naar een tijd van 29 minuten en 51 seconden en bleef daarmee de rest van het veld een straatlengte voor. Nummer twee Ad Sluijter kwam ruim drie minuten later over de streep, terwijl Joep Emmen als derde eindigde. Bij de dames ging de zege naar de Keniaanse Tabita Gichia.

Van een strijd om de overwinning was vanaf het begin geen sprake, want Kering was dinsdag een klasse apart. De Keniaan had bij zijn eerste doorkomst al een flink gat geslagen en breidde dat in de tweede ronde alleen nog maar uit. Uiteindelijk pakte hij ruim drie minuten voorsprong op Ad Sluijter, die nog zijn best moest doen om Joep Emmen achter zich te houden. De Zwollenaar eindigde als derde, terwijl Maarten Nieuwenhuis als vierde over de meet kwam. De in Zwolle woonachtige BB-loper snelde naar een tijd van 34:44 en was daar naar omstandigheden blij mee. “Ik kwam na twee kilometer al alleen te zitten en dat is lastig. Door de vijf kilometer raak je elkaar snel kwijt en dan is het moeilijk. Maar ik ben tevreden hoor”, glimlacht Nieuwenhuis.

Het was voor de BB-loper zijn eerste serieuze 10 kilometer van het seizoen en dat voelde hij ook. “Uiteindelijk hoop ik in het najaar naar een tijd in de 33 minuten te lopen. Dat zou een persoonlijk record zijn. Dit is een mooie opmaat”, concludeert Nieuwenhuis, die clubgenoot Erik Slomp maar net achter zich hield. Slomp perste er alles uit, maar moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Hij liep naar een tijd van 35 minuten en 8 seconden. “Ik wilde hier gewoon lekker lopen en dat is gelukt. Ik was vandag in ieder geval de eerste inwoner van Berkum”, lacht Slomp, terwijl hij bij zijn clubgenoten vraagt naar de ervaringen. Die zijn louter positief, want ook de 27ste editie van de Salverda Berkumloop viel weer in de smaak.

Bij de dames was de Keniaanse Tabita Gichia oppermachtig. Zij liep een tijd van 32 minuten en 44 seconden, waardoor ze zelfs de nummer twee van het herenveld voor bleef. De Zwolse Tess Boekema kwam als tweede vrouw over de streep en deed dat in een tijd van 37:00. “Ik heb gesprint voor wat ik waard was, want ik zag de seconden richting de 37 minuten wegtikken. Ik heb heel lang geen tien kilometer gelopen, maar het viel niet tegen. Eigenlijk ben ik er heel tevreden over“, zegt Boekema, die weer genoot van het parcours en het publiek. “Ik werd weer zoveel aangemoedigd, dat blijft leuk. De Berkumloop is eigenlijk vaste prik. Daar zijn we altijd wel bij“, lacht de nummer twee van de dag.

Deel deze pagina: