Salverda Berkumloop weer prooi voor Kering

| 11-09-2018

Ezra Kering heeft dinsdag voor de tweede achtereenvolgende keer de Salverda Berkumloop op zijn naam gezet. De Keniaan snelde in Berkum naar een tijd van 31 minuten en 10 seconden en was daarmee net iets sneller dan landgenoot Noah Cherokony. Arne Mulder maakte met een tijd van 32 minuten en 38 seconden het podium compleet.

Mulder kon in de eerste ronde nog aardig bijblijven, maar moest uiteindelijk ruim een minuut toegeven op zijn Keniaanse concurrenten. “De Kenianen beginnen vaak rustig aan, dus we konden inderdaad nog een stukje samen lopen. Ik had vooraf in gedachte om 32 laag te lopen, maar het was toch een beetje pittig en daarom is het 32 hoog geworden. Helemaal prima”, vindt de Zwollenaar, die achter zich een groot aantal Zwollenaren terugvond. Jan Schra kwam na 34 minuten en 17 seconden als vierde over de meet, terwijl Erik Slomp de eerste vijf completeerde. Daarnaast vonden ook Maarten Nieuwenhuis en Joep Emmen een plaats in de top tien.

Gichia prolongeert titel
Bij de dames was het voor Hellen Berger-De Vries even een gekke gewaarwording. Waar ze normaal gesproken altijd de vijf kilometer liep en ook won, kwam ze nu uit op de tien kilometer. Ze snelde naar een eindtijd van 37 minuten en 35 seconden en dat was goed voor een derde plaats. “Ik ben me aan het voorbereiden op de marathon van Eindhoven, dus ik mis wat snelheid. Je loopt nu een heel ander tempo en dat merkte ik na vijf kilometer wel. Maar het paste in mijn schema”, zegt Berger-De Vries, die haar meerdere moest erkennen in winnares Tabita Gichia. Zij voldeed de tien in 33 minuten en 36 seconden en was daarmee veel te snel voor haar concurrenten.

Tess Boekema was na Gichia de ‘best of the rest’, want zij kwam als tweede vrouw over de streep. Een eindtijd van 37:13 kon haar wel bekoren. “Ik heb heel lang geen tien kilometer gelopen, het was de eerste sinds maart. Vorig jaar liep ik 37 minuten precies en als ik in de buurt van die tijd kon komen, dan was het goed. Met 37:13 is dat gelukt. Ik heb alles gegeven”, stelt de Zwolse, die weer genoot van de sfeer rond het parcours. “Er deden heel veel bekenden mee, ook aan de vijf kilometer. Die hoor je dan aanmoedigen en dat maakt het gezellig. Hartstikke leuk.”

Deel deze pagina: