‘Sfeer bij Salverda Berkumloop is perfect’

| 06-09-2012

“De sfeer bij de Salverda Berkumloop is altijd perfect. Volgens mij is het ook altijd mooi weer. Er komt veel publiek op af. Er doen heel veel lopers mee. Iedereen is opgewekt. Meerdere Kenianen zorgen voor een geweldige loopshow. En er hangt een ontspannen sfeer.” Aan het woord is Henk Borgmeijer, die tijdens alle edities van de Berkumloop als speaker heeft gefungeerd. “En dinsdag 11 september ben ik voor de 22ste keer van de partij.”

De 67-jarige Dalfsenaar mag gerust een veteraan in het speakerwereldje worden genoemd. Ruim dertig jaar geleden pakte hij voor het eerst de microfoon op bij atletiekvereniging De Gemzen in Heerde. De vereniging zocht een speaker en Borgmeijer grapte als actief lid dat hij beter zelf de microfoon kon oppakken dan een ingehuurde speaker, omdat het geld dat daardoor in de zak bleef mooi in de kantine uitgegeven kon worden. “Zo is het begonnen. Met een grap. Het was gekheid. Ik had helemaal geen ambitie om speaker te worden, maar in 1980 stond ik dan toch bij mijn eerste wedstrijd”, aldus de sportliefhebber, die zelf altijd heeft gevoetbald en zelfs als jeugdspeler nog heeft meegetraind bij Heracles.

In de jaren daarna ontwikkelde Henk Borgmeijer zich tot een gerenommeerde speaker. “Ik heb inmiddels bij enorm veel wedstrijden de microfoon ter hand genomen. Ik heb de Ekiden Zwolle gedaan, de Zwolse Halve Marathon, maar ook meerdere NK’s”, vertelt Borgmeijer terwijl hij in zijn computer duikt om alle uitslagen van de Salverda Berkumloop tevoorschijn te toveren. Hij weet ontzettend veel te vertellen over de lokale toplopers, maar ook van de minder bekende goden beschikt Borgmeijer over een lijstje met statistieken. Hij houdt alles bij, zodat hij nooit zonder munitie achter de microfoon staat.

“Ik was enthousiast toen de Keniaan Richard Yatich in 2003 het parcoursrecord in Berkum aanscherpte naar 28 minuten en 17 seconden, maar niet minder enthousiast toen Peter Visser in 1992 de Berkumloop won in 31:39. Daarnaast vind ik ook de langzamere atleten interessant. Dat zijn toch geen koekenbakkers. Het is toch leuk om ook te kunnen vertellen dat iemand, die na 53 minuten binnenkomt, in het zesde van Berkum speelt. Ik heb respect voor alle lopers”, stelt Borgmeijer, die niet lang na hoeft te denken op de vraag wat zijn grootste blunder is geweest. “Als speaker heb ik mijn grootste fout gemaakt bij de Berkumloop. In 1995 riep ik Gerard Kappert uit tot winnaar, terwijl Marti ten Kate zeven seconden eerder over de finish was gekomen. Ik had Marti compleet gemist. Ik kon wel door de grond zakken.”

Ondanks deze blunder is de rol van speaker Borgmeijer simpelweg op het lijf geschreven. “Speaker zijn dat doe je zelf. Dat kan niemand je leren. En als ik er sta, heb ik altijd zin. Op het moment dat ik er geen plezier meer in heb, stop ik direct. Maar ik heb nog nooit ergens gestaan en gedacht: wat doe ik hier?” In de maand september is de stem van Henk Borgmeijer overigens meerdere malen goed te horen in Zwolle. Hij is namelijk niet alleen present bij de Berkumloop, maar neemt de microfoon ook ter hand bij de Triathlon Zwolle en staat eind september in het IJsseldelta Stadion voor de eerste Marathon Zwolle.

Deel deze pagina: