Sterk deelnemersveld Salverda Berkumloop

| 06-09-2012

De 22ste editie van de Salverda Berkumloop kent dinsdag 11 september een ijzersterk deelnemersveld. Bij de mannen gaan op de 10 kilometer de Keniaanse atleten Abraham Rotich en Charles Kimeli van start als de grote favorieten. Bij de dames zijn Risper Chebet en Lucy Liavoga uit Kenia kanshebsters voor de zege.

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. In datzelfde jaar verbeterde de Keniaanse topper Caroline Kwambai met 33:16 het parcoursrecord bij de dames.

De grote vraag is nu of dinsdag de aanval wordt ingezet op de parcoursrecords uit 2003. Abraham Rotich is er in ieder geval toe in staat. Hij kent een razendsnel persoonlijk record van 27:54. Een tijd die hij in 2008 realiseerde in Groesbeek. Rotich liep dit jaar nog geen 10 kilometer in Nederland. Dat kan niet worden gezegd van zijn rivaal Charles Kimeli. Kimeli verbeterde in augustus zijn persoonlijk record naar 29:38. De toploopsters Risper Chebet en Lucy Liavoga liepen dit jaar op de 10 kilometer van Düsseldorf hun snelste tijd. Risper Chebet zette 33:13 op de klokken. En nog sneller was haar landgenote Lucy Liavoga. De Keniaanse liep een indrukwekkende tijd van 32:41.

De BB-lopers behoren in hun thuiswedstrijd ook tot de kanshebbers voor een ereplaats. Ze worden aangevoerd door hun eigen leermeester Berthold Berger. Vooral Hans Lindeboom en Arne Mulder maken kans op een hoge klassering in de eindrangschikking. Bij de dames is Hellen de Vries één van de regionale favorietes. De PEC-atlete heeft een prachtige palmares opgebouwd met tal van overwinningen in de regionale hardloopwedstrijden.

Net als andere jaren loopt elke hardloper de Salverda Berkumloop ook weer voor een goed doel. Bij de inschrijving konden de deelnemers kiezen of een deel van hun inischrijfgeld bestemd is voor de Kinderboerderij Berkum, het Ronald McDonald Huis Zwolle of de Stichting Vrienden van de Hospice Zwolle. De inschrijving is al enkele weken gesloten. Het startschot wordt dinsdag 11 september om 19.00 uur gegeven.

Deel deze pagina: